Sporten in de winter? Dit moet je weten!

De koude, natte en donkere maanden zijn weer aangebroken. Veel mensen hebben de neiging om het buiten sporten dan even te laten voor wat het is. Toch is het goed om tijdens deze maanden juist te blijven sporten. Het is wel handig om met de volgende dingen rekening te houden als je naar buiten gaat voor je work-out, om onderkoeling en blessures te voorkomen.
 

Zorg voor goede kleding
Bij lage temperaturen is goede sportkleding erg belangrijk. Je kleding moet je beschermen tegen de kou en daarnaast je transpiratie doorsluizen. Het is belangrijk dat je naast je romp, ook je ledematen goed warm houdt, dit is namelijk de plek waar de warmte je lichaam als eerst verlaat. Voorkom daarom katoen zoveel mogelijk, ga wanneer het koud is eerder voor fleece of thermokleding. Verder is het handig om, wanneer het regent, een winddicht, waterafstotend en ademend jack aan te doen.

Tip! Mocht je in het donker buiten gaan sporten. Vergeet dan niet om, voor je eigen veiligheid en die van anderen, reflecterende kleding te dragen.
 

Zorg voor een goede warming-up
Een goede warming-up is natuurlijk altijd belangrijk. Voordat je begint met je work-out moet je er eerst voor zorgen dat je spieren goed opgewarmd zijn, anders heb je kans op blessures. Vooral wanneer het koud is, zijn je spieren extra gevoelig. Vergeet dus niet om al je lichaamsdelen mee te nemen. van je ledematen tot je schouderbladen en je ellenbogen tot je heupen.
 

Belangrijke tip! Zorg dat je spieren opgewarmd zijn voor je ze oprekt. Een grote fout die veel mensen maken is namelijk dat ze eerst gaan rekken voordat ze beginnen met warmlopen. Op deze manier krijgen de koude en stijve spieren ineens een flinke klap, wat voor blessures kan zorgen. Loop dus eerst wat warm, als je spieren warm zijn kun je wat rekken en strekken, begin daarna pas met je work-out.


Goede schoenen
In de wintermaanden kan het erg nat zijn, wat kan zorgen voor gladheid. Daarom is het belangrijk dat je tijdens het sporten buiten goede schoenen draagt. Zorg dat de schoen goed past en dat er een goed profiel onder zit. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat je vooral voorzichtig bent, wat voor schoenen je ook draagt.


Vergeet de cooling-down niet!
Naast de warming-up is de cooling-down ook onmisbaar. Het is erg belangrijk om je hart weer in zijn normale ritme te krijgen na een intensieve work-out. Bouw daarom het tempo langzaam af en doe nog wat rekoefeningen. Het is belangrijk dat je je kleiding tijdens de cooling-down aanhoudt. Doe kleding pas uit als je in de binnentemperatuur bent, hiermee voorkom je dat je kou vat.


Tot slot
Zweet na je work-out nog even lekker uit, maar spring daarna wel meteen onder de douche. Je lichaam koelt door het transpireren namelijk af en je wilt natuurlijk niet dat je kou vat.
 

Tip! Wil je je herstel zo goed mogelijk bevorderen en spierpijn voorkomen? Douche dan met koud water. Gaat je dit toch net een stapje te ver? Dan is lauw water ook prima. Het belangrijkste is dat de temperatuur niet te heet is, omdat je lichaam nog niet helemaal is afgekoeld.
 

Voordelen van sporten in de winter
Buiten sporten in de winter is echt heel goed voor je. Je krijgt namelijk veel frisse lucht – en dus meer zuurstof – binnen, wat er voor zorgt dat je energie krijgt, beter presteert en lekkerder in je vel zit.

Daglicht is belangrijk: hoe meer daglicht, hoe gelukkiger je je voelt. Maak hier dus gebruik van als je buiten gaat sporten. Door daglicht maakt je lichaam serotine aan, een hormoon dat energie geeft. In de winter is dit erg belangrijk, want dan maakt je lichaam door de korte dagen van nature meer melatonine aan, wat slaapverwekkend is.

Daarnaast wordt dat energieke gevoel door de frisse lucht en het daglicht nog eens extra versterkt, omdat je lichaam ook endorfine aanmaakt door het sporten. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller waar je ook een ontspannen gevoel van zult krijgen. Wij zeggen win, win win!

Geplaatst op: 21-10-2019

#Proefles