Sporten in de warmte

Heerlijk hè? Dat warme weer. Alleen niet heel fijn als je net lekker bezig bent met sporten, en dit dus steeds staakt door de hitte. Sporten in bloedheet weer is tenslotte niet echt een pretje. Toch kan het anders! Want dankzij deze tips hoef jij je trainingssessie niet te staken en kun je gewoon doorgaan met je sportschema, zonder hierbij neer te vallen door de hitte.

Vroeg óf laat sporten

Misschien ga jij altijd na je werk of school een rondje hardlopen? Dat kun je beter niet doen als het zo warm is. Wacht even totdat het wat is afgekoeld buiten óf ga eerder je bed uit om vóór de hitte al een rondje te gaan rennen.

Drink genoeg

Als het heel warm is en je veel aan het zweten bent, is het belangrijk om genoeg water te drinken. Eigenlijk moet je hierbij altijd in je achterhoofd houden dat je net zoveel water binnen moet krijgen als dat je eruit zal zweten. Bij veel inspanning kun je ongeveer tussen de één en twee liter zweet per uur verliezen. Het is daarom ook verstandig om elke 15 tot 30 minuten een drinkpauze in te lassen.

Om je lichaam een beetje af te laten koelen tijdens het sporten, kun je water over je hoofd gooien, je shirt nat maken of een natte handdoek in je nek leggen. Bij sportwedstrijden worden vaak natte sponzen uitgedeeld, maak daar ook gebruik van. Vergeet ook niet om je goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Gevolgen van te weinig drinken

Als je te weinig drinkt tijdens het sporten in de hitte heb je kans op hittekrampen. Dat kan komen door uitdrogingen en het verliezen van mineralen, dat samengaat met groot zweetverlies waardoor je veel natrium (zout) verliest. Het is ook mogelijk om een warmtestuwing te krijgen. Dit gebeurt wanneer het bloedvatenstelsel niet meer kan voldoen aan de behoefte van het lichaam. Als je veel zweet, neemt het bloedvolume af. Hierdoor zorgt het lichaam niet meer voor voldoende warmteafgifte, waardoor de warmte minder goed weg kan. Als de thermosregulatie helemaal faalt in je lichaam, heb je te maken met een hitteberoerte. Dit komt eigenlijk alleen bij extreme temperaturen voor. De warmte kan dan helemaal niet meer weg en het lichaamstemperatuur kan dan zelfs stijgen tot 40 graden. Als dit gebeurt, moet diegene direct gekoeld worden in een ijsbad.  

Sporten ín de zon

Maar er zijn natuurlijk ook genoeg andere manieren om je conditie op peil te houden ín het zonnetje. Wat denk je van een lekkere lange wandeling of fietstocht? Of ga naar een openluchtzwembad om baantjes te trekken. En if all else fails: kom bij ons langs wij hebben de airco aan. ???? Vergeet in ieder geval niet van het weer te genieten, want je weet: niks is in Nederland wisselvalliger dan het weer.

Geplaatst op: 25-5-2018

#Proefles