ALLERGISCH VOOR SPORTEN

Sporten, you either love or hate it! De gedachten dat je straks weer een uur tussen al die zwetende macho’s moet staan zorgt ervoor dat je liever thuisblijft. Morgen ga ik echt! Zeggen we terwijl we de volgende aflevering van onze Netflix serie aanklikken. Maar of we de volgende dag ook echt tijd doorbrengen in de sportschool. Toch zijn er mensen die altijd een excuus hebben en het is alles behalve fun! Zij zijn namelijk allergisch voor sporten! Ja, echt! Deze allergie heet exercise-induced anaphylaxis en het is best wel serieus!

DE SYMPTOMEN VAN EEN ALLERGIE VOOR SPORTEN
Mensen die last hebben van deze allergie krijgen tijdens het sporten symptomen zoals roodheid van de huid, netelroos (jeukende huiduitslag), zwelling, benauwdheid en nog veel meer symptomen. Dit betekend trouwens niet dat we nu allemaal bang moeten zijn om straks op de loopband te gaan staan in de fitness of dat we die groepslessen body pump moeten gaan skippen . Deze allergie komt namelijk maar heel zelden voor, namelijk bij 50 op de 100.000 mensen.

Hoe deze allergie precies ontstaat is niet duidelijk, Maria Castells, een allergist werkzaam in Brigham and Women’s Hospital, geeft aan dat er steeds meer bekendheid komt voor deze allergie. Er zijn een paar theorieën over hoe deze allergie ontstaat alleen is het lastig om dit vast te stellen omdat er geen proefpersoon is waar op getest kan worden.

FOOD + EXCERCISE
De meest voorkomende oorzaak van deze allergie is eten gecombineerd met sporten; ook wel food-dependent. Tarwe en schelpdieren zijn een veel voorkomende aanleiding. Voor anderen is sporten in de combinatie met medicijnen zoals paracetamol een trigger voor de allergie. Het innemen van een paracetamol of het eten van ‘trigger food’ en daarna gaan sporten krijgen vaak te maken met symptomen zoals gezwollen tong, moeite met slikken of voelen zich flauw of zwak. Sommige vrouwen hebben alleen last van de allergie als ze ongesteld zijn. Dit komt doordat er een hoog niveau van oestrogeen aanwezig is dat zich bind met de cellen. Met een allergische reactie als gevolg.

FIT GIRLS AND BOYS
Als je last hebt van deze allergie betekend niet dat je nooit meer kan sporten. Het is namelijk zo dat mensen die gezond en fit zijn een kleinere kans op een allergische reactie hebben tijdens het sporten dan mensen die dat niet zijn. Sporten zoals rennen, dansen of fietsen zijn triggers voor de sport allergie. Zwemmen valt hier niet onder, dit is namelijk een sport die wel uitgevoerd kan worden door mensen met het exercise-induced anaphylaxis.

Zolang je nog geen ervaring hebt gehad met een van deze symptomen heb je geen excuus om jezelf niet naar de sportschool te slepen. Sporten is goed voor je, of je het nou met tegenzin doet of elke dag al om 7 uur in de gym staat. Mocht je wel een ervaring hebben met een van de symptomen neem dan contact op met een gezondheidsspecialist om er achter te komen wat de oorzaak is. Grab your gymbag and start training!

Geplaatst op: 4-5-2019

#Proefles