Start
NU met sporten

SCHRIJF JE
SNEL IN!
Lees meer

NIEUWS.

23 OKTOBER, 2018

Trainen op het juiste gewicht

Als je als beginner de sportschool binnenkomt en wilt gaan trainen, is het best lastig om te bepalen hoeveel gewicht je moet gebruiken in je trainingen. Je wilt natuurlijk niet te licht trainen, maar ook niet te zwaar... Hoe kies je het juiste gewicht?

Warming up
Als je spieren opgewarmd zijn, zijn ze soepeler en kun je meer gewicht tillen. Oefeningen gaan makkelijker en je loopt minder kans op blessures. Start dus altijd met een warming up. Bijvoorbeeld door te stretchen.

Kies je voor barbells of dumbells?
De keuze voor het soort gewicht wat je gaat gebruiken, hangt af van de oefeningen die je gaat doen. Je gebruikt barbells voor squats en deadlifts, terwijl je dumbells gebruikt voor oefeningen waarmee je de schouders en borst traint. Je kunt de oefeningen natuurlijk ook afwisselen. Dan gebruik je beide soorten gewichten.

Gebruik lichte en zwaardere gewichten
Je hoeft het echt niet bij één set gewichten te houden. Het is zelfs beter als je tijdens je workout verschillende sets gewichten gebruikt! De zwaardere gewichten kun je dan gebruiken om spiermassa op te bouwen, terwijl je met een lichter gewicht je spieren kunt stabiliseren. Dit is goed voor je gewrichten.

Test welke dumbells voor jou het beste zijn
Je kunt zelf testen welk gewicht voor jou geschikt is en daar zijn verschillende manieren voor. We doen een suggestie: start met een gewicht waarvan jij denkt dat je de oefening 12 tot 15 keer kan herhalen, waarbij je je focust op het goed uitvoeren van de oefening. Vind je het lastig om 12 herhalingen vol te houden? Dan zijn de gewichten te zwaar en kies je een gewicht dat 2,5 kg lichter is. Ga je de 15 keer makkelijk voorbij? Maak het dan 2,5 kg zwaarder.

Let goed op je vorm!
Het geheim van efficiënte spieropbouw is niet alleen het juiste gewicht, maar belangrijker nog zijn de juiste uitvoering van een oefening en hoeveel herhalingen je doet. Hoe beter je de oefening uitvoert, hoe meer effect dit zal hebben op je spieropbouw. Let als beginner dus altijd goed op je vorm!

eGym
fixed-col-3-img1

De eGym-Cirkel is een slimme gecombineerde opstelling van acht volautomatische....

LEES MEER
Groepslessen
fixed-col-3-img1

Onze goed opgeleide, enthousiaste instructeurs zorgen voor effectieve en inspirer...

LEES MEER
Fitness
fixed-col-3-img1

Fitness kan men op vele manieren beoefenen. Afslanken, conditie verbeteren, sterker worden...

LEES MEER

PERSOONLIJKE AANDACHT

Bij Fitclub Rodenburg staat persoonlijke aandacht, goede begeleiding & advies en een gemoedelijke sfeer bovenaan!

Meer weten? Neem dan contact op! Klik hier
logo-ico